Kuruluma başlamadan önce ilk olarak kısaca Exchange Server 2007 ve 2016 ya kadar olan kısımdan ve rollerden bahsedelim.
Bilindiği gibi 2007 ve 2010 Exchange Server da 5 adet rol bulunmaktadır.
Mailbox Server Role = Mailbox’ları ve public folder’ları yönetmek için gerekli olan bir roldür. Bu rol Active Directory ile iletişim içinde çalışacağı için bu rolü kuracağınız sunucu mutlaka Active Directory Domain üyesi olmalıdır.
Hub Transport Role = Maillerin yönlendirilmesi için gerekli olan bir roldür. Maili kategorize ederek organizasyondan geçmesini sağlar. Bu rolü kuracağınız sunucu mutlaka Active Directory Domain üyesi olmalıdır.
Client Access Server Role = Bu rol, tüm mail protokollerinin Exchange Server’da kullanılmasını sağlar. Exchange Active Sync clients, Outlook Anywhere (RPC over HTTP), POP, IMAP, Outlook Web App, MAPI protokollerine bağlantı kurar. Bu rolü kuracağınız sunucu mutlaka Active Directory Domain üyesi olmalıdır.
Üsteki roller genelde her organizasyonda olması gerekenler olup alttaki roller isteğe bağlı konumlandırılır ki Hub Trasport rolü, Edge Transport rolü ile benzerlikler taşımaktadır. Örneğin, bu rol ile yine kullanıcılara ve external domainlere yönelik filterlar oluşturulabilir.
Edge Transport Server Role = SMTP ile internet arasındaki güvenlik için kullanılan bir roldür. Ayrıca Active Directory sunucusuna üye olmaya gerek duymuyor.
Unified Messaging Server Role = Organizasyonunuz için, ses ve faks mesajlarının kullanılmasını sağlayan bir roldür.
Daha sonrasında tabi donanımların daha da güçlenerek gelmesi ve microsoft’un yapıyı daha complex yapıdan daha basit yapıya indirmek ve kullanım açısından daha efektif olması için bir takım geliştirmelere gitti.
Bu yüzden Exchange Server 2013’te rol sayısı 5 ten 2 ye düştü. Bunlar Mailbox Server Role ve Client Access Rolleridir. Ayrıca (EMC) artık yerini Exchange Administration Console (EAC) ye bıraktı. Bu sayede web üzerinden yönetim sağlandı.
Exchange Server 2016 da ise 2 rol olarak dağıtılabiliyor. Mailbox Server ve Edge Server. Cas rolünüde kaldırmışlar Mailbox rolüne servis olarak birleştirmişler. Daha hızlı ve kullanıcı açısından daha efektif yenilikler eklenerek geliştirilmiştir.
Exchange Server 2016 için sistem gereksinimleri ve diğer bilgilerin bulunduğu bu linki https://technet.microsoft.com/en-us/library/mt170645(v=exchg.160).aspx incelemenizi tavsiye ederim.
Directory Servis desteği
Donanım desteği
Sistem desteği
Kullanıcı uygulama desteği
Artık kuruluma geçebiliriz. Bizim oluşturacağımız yapının basit şeması aşağıdaki gibidir.
Ben ortamımı hazırladım, Domain Controller ve Exchange Server’ın kurulacağı makina hazır ve aşağıdaki screenshot’tan da anlaşılacağı gibi makinayı domian kattım. Ayrıca Exchange Server hem kurulumu hem yönetimi için AD DC üzerinde bir user oluşturup, haklarını verdikten sonra o user ile işlemleri yapmanızı tavsiye ederim. Ben test ortamında olduğum için Domain Admin ile işlemlerimi yapacağım.
Ayrıca kurulum yapılacak server’ın bölge ve dil ayarlarının Engilish & United States olması ileriye dönük olarak problemlerle karşılaşmamanız için yapmanızı öneririm. Zaten türkçe olursa menü karşınıza Türkçe gelecektir.
Ardından Exchange’nin kurulumunun yapılacağı sunucu üzerinde aşağıdaki komutu PowerShell’i Admin modda açtıktan sonra çalıştırın.
“Install-WindowsFeature AS-HTTP-Activation, Desktop-Experience, NET-Framework-45-Features, RPC-over-HTTP-proxy, RSAT-Clustering, RSAT-Clustering-CmdInterface, RSAT-Clustering-Mgmt, RSAT-Clustering-PowerShell, Web-Mgmt-Console, WAS-Process-Model, Web-Asp-Net45, Web-Basic-Auth, Web-Client-Auth, Web-Digest-Auth, Web-Dir-Browsing, Web-Dyn-Compression, Web-Http-Errors, Web-Http-Logging, Web-Http-Redirect, Web-Http-Tracing, Web-ISAPI-Ext, Web-ISAPI-Filter, Web-Lgcy-Mgmt-Console, Web-Metabase, Web-Mgmt-Console, Web-Mgmt-Service, Web-Net-Ext45, Web-Request-Monitor, Web-Server, Web-Stat-Compression, Web-Static-Content, Web-Windows-Auth, Web-WMI, Windows-Identity-Foundation”
Komutları yapıştırarak kurulumu başlattık ve kurulum yapılıyor.
Ve kurulum bitti, ardından sunucuyu yeniden başlatın.
Ardından aşağıdaki gereksinimleri kurun. Genelde Server üzerinde .Net 4.5 kurulu olur.
- .NET Framework 4.5.2 http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=42642
- Microsoft Unified Communications Managed API 4.0, Core Runtime 64-bit http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=34992
Ardından Active Directory nin Exchange Server 2016 için uyumlu hale getirmek için bir takım işlemler yapılmalı. Bunu iki yöntemle yapabiliriz. Manuel olarak birkaç komut koşturarak yada Exchange Server kurulum sihirbazına bu işi bırakarak yapılabilir.
Manuel olarak CMD’yi admin modda çalıştırarak Exchange Setup dizinine gidip orada aşağıdaki komutları çalıştırabilirsiniz. Ben C:\Exchange2016 altına dosyaları çıkarttım.
Active Directory Şema genişletilmesi
C:\Exchange2016>setup.exe /PrepareSchema /IacceptExchangeServerLicenseTerms
Active Directory hazırlama
C:\Exchange2016>setup.exe /PrepareAD /OrganizationName: “organizasyon adı” /IacceptExchangeServerLicenseTerms
Etki Alanınızdaki tüm Domainleri Hazırlama
C:\Exchange2016>setup.exe /PrepareAllDomains /IacceptExchangeServerLicenseTerms
Bu işlemleri yaptıktan sonra schema versiyonunu kontrol etmek için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz yada ADSI EDIT’ten kontrol edebilirsiniz. Update başarılı bir şekilde gerçekleştiyse versiyon numarasını size döndürecektir aksi halde boş dönecektir.
Ayrıca Exchange Server 2016 için Schema Versionlarına bu linkten ulaşabilirsiniz. https://technet.microsoft.com/en-us/library/bb125224(v=exchg.160).aspx
“Exchange Schema Version = ” + ([ADSI](“LDAP://CN=ms-Exch-Schema-Version-Pt,” + ([ADSI]”LDAP://RootDSE”).schemaNamingContext)).rangeUpper
İkinci olarak bu işi kurulum sihirbazına bırakabiliriz fakat daha öncesinde Remote Server Administration Tools kurulumunu yapmalısınız. Bunu GUI arayüzü ile yapabilirsiniz yada Aşağıdaki komutu PowerShell’i admin modda çalıştırdıktan sonra yapabilirsiniz.
Install-WindowsFeature RSAT-ADDS
Bu zamana kadar kurulum için tüm ön hazırlıkları yapmış olduk. Şimdi direk setup dizinine giderek kurulum dosyasını çalıştıraralım.
Update’ler olup olmadığını kontrol etmesi için Next ile devam edin.
Kurulum için dosyalar kopyalanıp kullanabilir hale getiriliyor.
Next ile devam edin.
Lisans sözleşmesini kabul edip Next ile devam edin.
Önerilen ayarlar yada diğerini seçebilirsiniz ardından Next ile devam edin.
Kurulum karşınıza aşağıdaki gibi gelecektir. Mailbox rolünü seçtiğiniz anda Management tools otomatik olarak seçilecektir. Edge transport rolü pasif olacaktır. Nedeni ise mailbox ile aynı sunucu üzerinde çalıştırılamaz olmasından kaynaklanıyor. Ayrıca Exchange Server için gerekli yüklemeleri kontrol ettirip gerekirse yükletmek için seçeneği aktif edebilirsiniz.
Son şekil aşağıdaki gibi olacaktır. Ardından Next ile devam edin.
Kurulum yapılacak lokasyonu belirledikten sonra Next ile devam edin.
Bu aşamadan sonra Organizasyon adı belirlemenizi isteyip, şemayı genişletme işlemini yaptıktan sonra kurulumu bitirecekti fakat ben şema genişletme işlemini manuel olarak komutlar aracılığı ile yaptığım için bu adımları bana sormadı.
Malware taramasının onaylayıp, isterseniz onaylamayıp Next ile devam edebilirsiniz.
Ardından Exchange kurulumunu başlatmak için Install seçeneğini tıklayın. Ve kurulmasını bekleyin, burda işlemler biraz uzun sürecektir.
Kurulum devam ediyor.
Kurulum bitti, EAC açılması için onaylayıp Finish tıklayın.
https://sunucuadi/ecp şeklinde Exchange Admin Center web arayüzü açılır.
Ve bağlandık.
Daha sonrasında makalenin hem devamı, hem de yapılması gereken temel işlemlere aşağıdaki devam linkinden ulaşabilirsiniz.
Microsoft Exchange Server 2016 Kurulumu ve Ayarlamaları – Bölüm 2
Onur Altınkaya
22 Mart 2016 at 03:20Teşekkürler Fatih hocam, çok faydalı bir makale olmuş..