Dilerseniz hemen işlemlere başlayalım.
Ama öncesinde işlemleri Windows Server 2012 üzerinde gerçekleştireceğim ve konuya hakim değilseniz ilk önce aşağıda paylaşmış olduğum linklere göz atarsanız sizin için daha verimli olacaktır.
Server 2012 kurulumu için tıklayın.
Sunucuyu Template’ye dönüştürmek için tıklayın.
Deploy tıkladıktan sonra Makinaya isim verip lokasyonunu belirledikten sonra Next ile devam ediyoruz.
Daha sonra yapımıza göre host yada cluster lokasyonunu belirleyip Next ile devam ediyoruz.
Makina için pool’umuzu belirledikten sonra tekrar Next ile devam ediyoruz.
Datastore ve lun belirlendikten sonra Next ile devam ediyoruz.
Burada biraz konuşalım. Power on seçeneği seçili olması gereklidir. Çünkü bu kısımda yapacağımız tüm spesifik ayarlar makina oluşturulduktan sonra Vmware tarafında script çalıştırılması ve bunun için makinayı açıp, kapatıp vs. işlemleri gerçekleştirmesi gerekmektedir.
Select the option kısmında ise ikinci seçenek ile sihirbaz ile özelleştirebilirisiniz diyor. Yani makina adı, netbios ismi, lisans işlemleri, network ayarları vs. İşlemleri yapılabilir. Üçüncü senenek ise varolan spec(Teknik Özellikler) ile bu saydığım işlemleri yap diyor. Ben ikinci seçeneği kullanacağım.
Üçüncü seçenek hakkında daha fazla bilgi almak için Spec/Specification(Teknik Özellikler) oluşturma linkini tıklayın.
İkinci seçeneği seçip Next dedikten sonra Name kısımlarını doldurup Next ile devam ediyorum.
NetBIOS Name’yi belirledikten sonra tekrar Next ile devam ediyoruz.
Lisans anahtarını girip modu seçerek devam edebilceğiniz gibi bu işlemleri Next ile sonrayada bırakabilirsiniz.
Admin şifre belirleme ekranı, burada önemli bir nokta var. Administrator’un otomatik olarak bir kere logon olması seçeneğini aktif edin yoksa makina açılır fakat admin giriş yapamaz, admin giriş yapamayınca özelleştirdiğiniz bu ayar script’i çalışmaz.
Zaman ayarlarından sonra Next ile devam edin.
Logon olduktan sonra ilk olarak çalıştırmak istediğiniz özel bir komut varsa burada belirleyebilirsiniz. Next ile devam edin.
Custom diyerek Network ayarlarını yapabilirsiniz
Makinayı domaine join edebilir yada workgroup ile Next’i tıklayarak devam edebilirsiniz.
Bu kısım üzerinde de biraz konuşalım. Burada SID kesinlikle seçili olmalıdır. Sonrasında Next ile devam edilebilir.
SID nedir?: Security identifier bilgisayarlara, kullanıcılara ve security gruplara verilen benzersiz, unique (eşsiz) bir numaradır. Bir nevi TC kimlik numarası gibi. Sistemler üzerinde bir objeye izin veya bir hak verildiğinde o objenin ismiyle yada tanımlamasıyla değil SID numarası ile ilişkilendirerek verir ki herhangi benzerlik sonrası çakışma olmasın. Bu arada Distribution grupların SID numaraları yoktur.
Save’deki çeki kaldırıp Next ile devam edin.
Finish diyerek özelleştirmeyi bitirin.
Burada Finish tıklayarak bitirebilir yada Edit seçeneğini aktif edip Continue diyerek donanımlar üzerinde değişiklik yaptıktan sonra Finish diyip sonrasında Apply diyerek makinayı oluşturabilirsiniz. Ben donanımlarda oynama yapmadan Finish diyerek bitiriyorum ve Template’den makinamın oluşmasını bekliyorum.
Makinanızın tamamen hazır olduğunu, Script’lerin sorunsuz bir şekilde çalıştığını anlamak için ise en basitinden NetBIOS tarafında verdiğiniz Name’nin aşağıdaki görüntüden de anlaşılacağı üzere DNS Name kısmında görüntülendikten sonra anlayabilirsiniz.
No Comments