NS(Name Server) Kaydı = Sunucu ismi kaydıdır, yani name server’ı işaret eden kayıttır. DNS server’ı işaret eden kayıttır. Herhangi bir Domain Name(Alan Adı) için geçerli sunucuyu belirleyen kayıttır.

Örneğin ; godaddy.com’den alınmış bir alan adınız var, aşağıdaki screenshot’tan da anlaşılacağın gibi, alan adı yönetim kısmından Ad Sunucuları kısmına Name server adresleri belirliyorum. Diyorum ki bu alan adı için geçerli olacak DNS kayıtları belirlediğim NS’te ki DNS Server’dır. Ayrıca o DNS server’da domain için oluşturduğum kayıtlarda da NS kayıtları olacaktır ki godaddy.com tarafında isteğimize karşılık gelsin. Evet o sunucu benim gibisinden.

Domaini register ettiğim tafafta NS yönlendirmesi aşağıdaki gibi,

Crepe

DNS kayıtları tarafında da karşılık gelecek NS bilgisi,

Crepe

SOA(Start Of Authhority) kaydı = Zone’deki ilk başlangıç ve DNS server’ın zone’den sorumlu olduğunu gösteren kayıttır. Yetkili birincil DNS sunucunun parametlerini tutan kayıttır.

A(Address) kaydı = Herhangi bir Domain Name’yi bir ip(IPV4) yönlendiren kayıttır. AAAA is IPV6 karşılığıdır.

www A 1.1.1.1 herhangi bir tarayıcıdan

ya da

ftp A 1.1.1.1 kaydı girildiğinde, ftp.fatihaslan.tr gibi gibi…

Crepe

MX(Mail Exchanger) kaydı = Herhangi bir alan adının mail trafiğini, söz konusu olan kullanıcı hesaplarının barındığı mail sunucusuna yönlediren kayıttır.

mail A 1.1.1.1

mail2 A 2.2.2.2

fatihaslan.tr MX 10 mail

fatihaslan.tr MX 20 mail2 gibi…

ya da

fatihaslan.tr MX 0 spamgtwy.domain.com gibi gibi…

Burda 10 ve 20 değerleri Priority değeridir. Yani yapınızın yoğunluğuna yada yapısına göre oluşturduğunuz mail sunucunuzun cevap verme önceliğidir. Yani öncelik değeri manasına gelir.

CNAME(Canonical Name Record) kaydı = Birden fazla host name’i var olan bir A kaydına isim olarak yönlendirilebilen kayıttır. Karmaşık yapıdaki FQDN’leri daha sade ve şık olması açısından CNAME kullanılabilir. Veya daha farklı olarak A kaydı var olan bir mailci.fatlan.com’a CNAME kullanarak mail.fatihaslan.tr’yi o servise yönlendirebilirsiniz.

Örneğin ; fatlan.tr A 2.2.2.2 var olan bir A kaydı.

aslan.fatih.tr CNAME fatlan.tr gibi… Yani bir ip adresi kullanmadan yönlendirme işlemidir.

Crepe

PTR(Pointer record) kaydı = RDNS(Reverse) kaydı olarakta bilinen ters isim kaydıdır. ISP(İnternet Servis Sağlayıcı) servisleri tarafından girilen bir kayıttır. Bu kaydın kullanabilmesi için IP’nin sabit olması gerekmekte.

Örneğin ; Herhangi bir ISP’den sabit bir IP aldınız ve bu IP’yi mail sunucusunda kullanacaksınız, o zaman sunucunun Host Name’i o IP’ye tanımlanmalıdır. Ve böylelikle sizin sunucunuzda PTR kaydını sorgulayarak gelen sunucular olursa iletişim başarılı bir şekilde gerçekleşecektir.

1.2.168.192.in-addr.arpa PTR mailim.fatih.tr gibi…

Ayrıca bu linki kontrol edebilirsiniz. https://ulakbim.tubitak.gov.tr/sites/images/Ulakbim/onur_b_ters_dns_kaydi.pdf

SPF(Sender Policy Framework), TXT kaydı = Sahip olduğunuz Alan Adı(Domain Name) için oluşturduğunuz mail sunucunuz için gönderme iznine sahip olduğunu gösteren kayıttır. TXT olarak DNS kayıtlarına eklenir ki sunucunuzun SPAM yapan bir sunucu olarak algılanmasının önüne geçen kayıttır. Bu kaydı çift tırnak içinde girmelisiniz.

v=spf1 a mx ip4:192.168.1.1 ~all

Crepe

SRV (Service Locator) kaydı = Özel bir servisin hangi IP üzerinden verildiğini tutan kayıt olarak, bu kayıt ile o servise yönlendirme yapılabilir. Internel DNS kayıtlarında Active Directory bu kaydı kullanarak LDAP ve Kerberos servislerine ulaşır. Dışarda da kullanılan bir özel servis için yönlendirme yapılabilir.

Örneğin; (hizmet.protol) SRV (öncelik, ağırlık ve port) (hedef) sıralamasıyla aşağıdaki gibi kayıt girilir. Tabi öncesinde TTL istenilen gibi ayarlanmalıdır.

SRV istek kayıt tablosu…

Crepe

Başka bir SRV DNS kayıt girdisi…

Crepe

DKIM (DomainKeys Identified Mail) kaydı = Sunucu tarafından şifreleme sistemi kullanılarak gönderilen her emailin barkodlanması denebilir. Yahoo tarafından ilk olarak DomainKeys tasarlanmıştır. DKIM Türkçe karşılığı ile Alan adı anahtarıyla e-posta kimlik doğrulaması; phishing spoofing (sahtekarlık, kimlik hırsızlığı) gibi kötü niyetli aksiyonların ve email sahtekarlığının önüne geçmek için kullanılan domain adı ile emaili eşleştirme yöntemdir. Bu yöntemle kişi veya organizasyon emailin gerçekten kendisi tarafından gönderildiğini doğrulatır.

Email gönderen kişi veya organizasyon, kendisi tarafından gönderilen her emaili dijital (kriptografik) olarak imzalar, böylelikle emailin kendisi tarafından gönderildiğini teyit eder. Bu imzanın doğrulanmasında Private ve Public olmak üzere 2 anahtar kullanılır. Private key gönderilen emaili imzalamak için kullanılır ve gizli olması gerekir. Public key sadece bu imzayı doğrulamak için kullanılacağı için açık olarak kullanılabilir. Emaili gönderen sunucu tarafında bir Private key tanımlanır. Bu anahtar, her gönderilen email başlığına (Internet Headers) eklenir. Public key DNS sunucuya TXT kaydı olarak eklenir. Alıcıya gelen email deki DKIM imzası DNS kaydı ile kontrol edilir. Bu eşleşmenin sağlanması durumunda gönderen güvenli olarak sını andırılır.

Crepe

NOT : DNS KAYITLARININ DOĞRU ÇALIŞMASI YANİ KARŞILIK GELEN İP Yİ ÇÖZEBİLMESİ İÇİN; PANELDEN PANELE DEĞİŞİKLİK GÖSTEREBİLİR (Örnekler DirectAdmin üzerinden gösterilmiştir), GİRİLEN KAYDI SONLANDIRMA ANLAMINA GELEN ‘.’ nokta İŞERETİNİ KOYMAYI UNUTMAYIN

Daha Sonrasında girilen DNS kayıtlarını localden ‘nslookup‘ komutu ile sorgulayabilirsiniz.

Crepe

Online olarakta;

https://www.whatsmydns.net/
http://mxtoolbox.com/
http://www.intodns.com/ servislerini kullanabilirsiniz.

Extrenal DNS örnek kayıt girdileri,

Crepe

Internal DNS örnek kayıt girdileri,

Crepe